Műanyag hulladék

A műanyag kőolajból készülő, adalékok hozzáadásával, mesterségesen előállított anyag. A környezetben rendkívül lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, égése során veszélyes anyagok szabadulnak fel.

A műanyagipar rövid története:

A második világháború végével megkezdődött a modern műanyag korszak, avagy “A műanyag kor”. A kőolajból készülő műanyag árucikkek ideális tulajdonságokkal rendelkeznek a gyári előállításhoz: könnyűek, olcsóak, rugalmasak, erősek és tartósak, így nem meglepő, hogy globális termelésük exponenciálisan növekedett. 1950 és 2007 között a műanyaggyártás 1,5 millió tonnáról 270 millió tonnára emelkedett éves szinten, lépést tartva az egyidejűleg 2,7-ről 7 milliárdra növekvő földi népességgel. Csupán 2012-ben 288 millió tonnányi műanyagot állítottak elő, amely megközelítőleg azonos súlyú a teljes emberi biomasszával. Két speciális következmény is kapcsolatban áll a gyorsan növekvő műanyaggyártással: az emberi egészségre gyakorolt hatás, mint például a rák és az idegrendszeri problémák megnövekedett kockázata; valamint a növekvő mennyiségű hulladék terjedése a tengeri környezetben.

A fogyasztói társadalom őrületes mennyiségi igényének megfelelően, a műanyagok csomagolóiparban való alkalmazása hihetetlen mértékű eldobandó csomagolóanyagot jelent.

ÉVENTE 300.000 TONNA MŰANYAG HULLADÉK KELETKEZIK!

Legfrissebb adatok szerint Magyarországon évente 1,3 – 1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, uralva ezzel a kidobott hulladékok arányának nagy részét. Ez körül-belül 45 ezer tonna palackot jelent évente. A NAV (Nemzeti Adó-és Vámhivatal) adatai szerint 2009-ben a csomagolóanyagok kibocsátása 792 554 tonna volt, ebből a papír és karton 32%-ot, a műanyag 24%-ot, a fa 20%-ot és az üveg 14%-ot tett ki. Ideje lenne komolyan elgondolkodnunk azon, hogy hova is kerül valójában ez a temérdek mennyiségű palack, és azon mit okoz a környezetünkben. Ha helyesen állunk a kérdéshez sok jót tehetünk a jövőnkért.

 Környezeti hatásai:

  • lebomlási ideje még nem ismert, akár évszázadokig tarthat elzárt közegben
  • égetésekor adalékanyagaiból, rákkeltő anyagok keletkeznek (légúti betegségeket okozva)
  • mérgező melléktermékek keletkeznek a gyártásuk során
  • a természetben sok állat életét veszélyeztetik
  • PVC gyerekjátékokban lévő adalékok, a gyermek szervezetébe is bekerülhetnek

Megelőzés:

  • VÁLTOZTATNI KELL VÁSÁRLÁSI SZOKÁSAINKON!
  • NE HASZNÁLJ MŰANYAG ZACSKÓT! VIGYÉL MAGADDAL PAPÍR, VAGY TEXTIL SZATYROT!

műanyag újrahasznosítás

Forrás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/